Home > Novosti > Čampara se sastao s Larsonom i pozdravio Američke sankcije prema Dodiku

Čampara se sastao s Larsonom i pozdravio Američke sankcije prema Dodiku

Vjerujemo da dolaze dobra vremena za BiH,kazao danas Larsen

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara sastao se danas u Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) s višim savjetnikom u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Larsonom.

Čampara je ukazao na nužnu potrebu uspostavljanja efikasne policijske strukture u entitetu Federacija BiH, a koja će biti kapacitirana da odgovori na savremene sigurnosne izazove posebno u kontekstu borbe protiv kriminala i korupcije.

“Mi vjerujemo u Sjedinjene Američke Države koje su naš najvažniji vanjskopolitički partner. Koristim ovu priliku da pozdravim sankcije zvaničnog Washingtona osobama koje narušavaju ustavno-pravni poredak BiH i koje učestvuju u korupciji. Želim vjerovati kako će vaš primjer slijediti i zemlje Evropske unije”, poručio je Čampara.

Ministar je kazao kako je FMUP zainteresiran da u saradnji s Ambasadom SAD-a u BiH pokrene programe obuke za polaznike Policijske akademije FMUP-a, ali i izradu odgovarajućih priručnika iz oblasti borbe protiv kriminala i korupcije.

Larson se zahvalio federalnom ministru na dosadašnjoj saradnji poručujući kako je FMUP dugogodišnji partner Ambasade SAD-a u BiH. Viši savjetnik u Ambasadi SAD-a u BiH izrazio je želju da se obrati polaznicima MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a koji će 24. januara 2022. godine započeti obuku u Policijskoj akademiji FMUP-a, te održi prezentaciju na temu borbe protiv kriminala i korupcije.

“Sjedinjene Američke Države su vaš prijatelj i nama je stalo do Bosne i Hercegovine. Vjerujem da dolaze dobra vremena za BiH”, poručio je Larson.

Direktor Policijske akademije FMUP-a Damir Vejo upoznao je Larsona s ulogom Policijske akademije FMUP-a u sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine, ali i planovima koji se odnose na jačanje policijskih struktura u BiH u dijelu policijske obuke.

Na današnjem sastanku bilo je govora i o potrebi da se učine maksimalno transparentnim konkursi za prijem policijskih službenika.

Ostavite komentar