Home > Novosti > OSLO:Avganistanski Talibani doputovali u Norvešku

OSLO:Avganistanski Talibani doputovali u Norvešku

SLETJELI U OSLO, gdje će,navodno,  obaviti razgovor sa predstavnicima zapadnih sila…
Talibanska delegacija na putu za Oslo (Foto: Twitter)
Talibanska delegacija na putu za Oslo (Foto: Twitter)

Predstavnici afganistanske vlasti koju čine pripadnici talibanskog pokreta stigli su danas u Norvešku gdje će održati trodnevne sastanke kako s norveškim zvaničnicima tako i s brojnim drugim zapadnim političarima.

Talibansku delegaciju u Norveškoj predvodi ministar vanjskih poslova Afganistana Amir Khan Muttaqi koji je prilikom dolaska u Oslo izjavio kako očekuje mnogo od sastanaka u narednim danima.

Također, ministar se zahvalio Norveškoj na organizaciji posjete te je rekao kako je ova država “kapija” za pozitivne odnose talibana s evropskim državama.

Prema natpisima norveških medija, talibani bi se u narednim danima trebali sastati s predstavnicima Norveške, Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država te predstavnicima civilnog društva.

“Veoma smo sretni i radujemo se ssuretima. U Oslu ćemo se sastati s brojnim predstavnicima. Pored toga, sastat ćemo se s nekadašnjim afganistanskim liderima i predstavnicima civilnog društva. Ono što je na dnevnom redu naših sastanaka je od vitalnog značaja za našu zemlju i zbog toga mislimo da će ovo putovanje uroditi plodom”, rekao je Muttaqi.

Ipak dolazak talibana u Norvešku nije naišao na odobrenje svih stanovnika ove zemlje. Ispred Ministarstva vanjskih poslova Norveške danas su održani protesti na kojima se okupilo oko stotinjak ljudi koji su izrazili nezadovoljstvo odlukom norveške vlade da ugosti i plati putovanje talibanskim zvaničnicima.

“Talibani su na američkoj crnoj listi. Kako Norveška može da pregovara s njima kada znamo za šta se zalažu. Znamo i šta rade u Afganistanu”, rekli su demonstranti.

Ministrica vanjskih poslova Norveške Anniken Hutifeldt izjavila je kako razumije reakciju građana te je naglasila kako je potpuno prirodno očekivati brojne reakcije na posjetu talibanskih zvaničnika Norveškoj.

“Ovo nije državna posjeta već veliki međunarodni skup na koji će doći predstavnici nekoliko zemalja i organizacija. Naravno, o tome će uvijek biti različitih razmišljanja. Postavit ćem osnažne zahtjeve talibane, ali ne znamo hoće li ih oni realizovati. Ono što je važno, želimo izbjeći humanitarnu katastrofu u Afganistanu i zbog toga je ovaj dijalog važan”, rekla je šefica norveške diplomatije.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Pored razgovora koji se tiču aktuelne političke i ekonomske situacije u Afganistanu, talibanski zvaničnici bi sa zapadnim diplomatama trebali razgovarati i o humanitarnoj situaciji u ovoj državi te osiguranju finansijske i druge pomoći građanima Afganistana.

Također, jedna od tema o kojoj bi se trebalo pričati jeste i tema koja se tiče ljudskih prava i ovoj azijskoj državi.

Ostavite komentar