Home > Novosti > Dodik na mukama:Od Pavlovića uzeo 1,5 miliona maraka za kupovinu vile u Beogradu

Dodik na mukama:Od Pavlovića uzeo 1,5 miliona maraka za kupovinu vile u Beogradu

“To je keš Slobodana Pavlovića koji je prenijet u Srbiju, a kasnije kada je to počelo da se ljulja, naknadno Pavlović banka je dala kredit Miloradu Dodiku njemu kao fizičkom licu koji je ovjerio pečatom Vlade Republike Srpske. Zloupotrijebio je Dodik i Vladu Republike Srpske i zato će odgovarati za zloupotrebu položaja, za pranje novca”, rekao je Duško Tomić, nekadašnji advokat Slobodana Pavlovića.

Dodik od Pavlovića uzeo 1,5 miliona KM za vilu u Beogradu -  Novac mu nije vratio!?

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine od 2016. godine vodi istragu o okolnostima pod kojima je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kupio vilu u elitnom beogradskom naselju Dedinje.

Sumnjivo je porijeklo novca kojim je transakcija obavljena, a iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine kažu da su još u fazi prikupljanja dokaza.

Povodom krivičnog postupka koji Tužilaštvo BiH već duži vremenski period drži otvoren protiv Dodika, zbog sumnje za pranje novca tokom kupovine vile u Beogradu koju je
kupio prije 15 godina za 750.000 evra preko Pavlović banke, Dodik je 21. januara ove godine odgovorio:

“Ja nisam učestvovao u tom predmetu niti me ko pozvao niti sam bilo kada dao bilo kakvu izjavu vezano za Pavlović banku. Ja sam informisan da je napravljeno oko toga nekoliko ekspertiza i vještaka iz Tuzle i Sarajeva koji su rekli da o tome nema ništa, ali da oni to drže nešto oko svega toga. Dakle, jeste to bila priča o poslovima banke na tom planu, ali ja nikada nisam pozvan da dam izjavu niti od bilo kog organa niti bilo šta”.

Podsjećamo, Dodik je vilu u beogradskom naselju Dedinje kupio 2007. godine. Iako je tvrdio da je tu vilu platio novcem od kredita u Pavlović banci, čiji je vlasnik bio
Slobodan Pavlović, ispostavilo se da je kredit u toj banci podigao tek godinu dana kasnije, što je dovelo do sumnje da je kredit poslužio samo kao pokriće.

“To je keš Slobodana Pavlovića koji je prenijet u Srbiju, a kasnije kada je to počelo da se ljulja, naknadno Pavlović banka je dala kredit Miloradu Dodiku njemu kao fizičkom licu koji je ovjerio pečatom Vlade Republike Srpske. Zloupotrijebio je Dodik i Vladu Republike Srpske i zato će odgovarati za zloupotrebu položaja, za pranje novca”, rekao je
Duško Tomić, nekadašnji advokat Slobodana Pavlovića.

Tomić tvrdi da je Dodik prevario Pavlovića, a da je na sve Tužilaštvo mirno gledalo.

“Kada je Pavlović bio najiskreniji, vjerujući da ima pravde, kada je ispričao istinu dobili smo brzo sugstiju od tadašnjeg glavnog tužioca Gorana Salihovića da malo povučemo ručnu. I tada sam shvatio da je ovdje mnogo veća igra i da je Slobodan Pavlović ovdje namagarčen, izigran”, rekao je Tomić.

Na pitanje da li je Dodik vraćao uzeti novac Pavloviću, advokat Tomić kaže:

“Dok sam ja bio advokat Slobodanu Pavloviću , a otkazao mi je punomoć tokom dnevnika RTRS iz Čikaga na inicijatvu Milorada Dodika i Pere Simića do tada Dodik nije vratio nijedan fening nego je u ratama od 7,8 hiljada nošen i dalje novac Slobodana Pavlovića”.

Tomić, dodaje da je, nakon smrti Pavlovića, na poziv iz FBI-a, dao iskaz o ovom slučaju i da će, kako kaže, svjedočiti da se zaustavi Milorad Dodik, istinom i samo istinom.

U Tužilaštvu BiH kažu da je predmet već pet godina u fazi prikupljanja dokaza:

“U predmetu je, između ostalog, upućena i molba za dostavljanje određene dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći iz Republike Srbije, koja još nije dostavljena.
Dokumentacija je potrebna kako bi tužilac mogao da odredi dalje aktivnosti i donošenje odluke u navedenom predmetu”.

Na potezu je Srbija koja bi trebala dostaviti tražene dokumente.

“Posljednja urgencija za dostavu traženih podataka i dokumentacije proslijeđena je Ministarstvu pravde Republike Srbije 23. novembra 2021. godine. Povratna informacija po
ovom zahtjevu još nije primljena”, saopšteno je iz Ministarstva pravde BiH.

Iz Ministarstva pravde Srbije za sada bez odgovora zašto ne dostavljaju dokumente koji bi rasvijetlili kako je Milorad Dodik kupio svoju beogradsku nekretninu na Dedinju.

You may also like
Dodik u nevjerici: Šta je danas snimao Italijanski vojni zrakolov?
Šarović:Republika srpska se nalazi pred velikim problemima
Uz Dan državnosti Srbije Ljajić potvrdio da mu je fotelja vrednija od Bosne i Hercegovine
Ivo Komšić:Strategija skrivanja Bakira Izetbegovića

Ostavite komentar