Home > Novosti > Rusija prebacila moćne raketne sisteme u Bjelorusiju usred ukrajinske krize

Rusija prebacila moćne raketne sisteme u Bjelorusiju usred ukrajinske krize

RUSKO GOMILANJE VOJSKE

Rusija je, u okviru provjere snaga za reagovanje prebacila u Bjelorusiju protuzračne sisteme Pancir-S, rečeno je u Ministarstvu odbrane Rusije.

Na video snimku Ministarstva odbrane vidi se da divizion sistema Pancir-S, koji je stigao u Bjelorusiju, uključuje 12 borbenih vozila, od kojih svako može nositi 12 protuzračnih raketa u transportno-lansirnim kontejnerima, prenosi RIA Novosti.

Sistemi će biti raspoređeni na položaje i stupiti na dužnost borbene obuke u okviru provjere funkcionisanja jedinstvenog sistema protuzračne odbrane Bjelorusije i Rusije.

Provjera snaga za reagovanje Rusije i Bjelorusije odvijat će se u dve faze. U prvoj fazi – do 9. februara – planirano je premještanje i formiranje vojnih grupa u Belorusiji u kratkom periodu, organizovanje odbrane važnih državnih i vojnih objekata, zaštita državne granice u zračnom prostiu i provjera protuzračne odbrane, prenosi Tanjug.

U drugoj fazi – od 10. do 20. februara – planirana je zajednička vježba “Saveznička odlučnost – 2022”. Trupe će uvježbavati “odbijanje agresije izvana, kao i borbu protiv terorizma i zaštitu interesa Bjelorusije”.

Provjere reagovanja izvode se u trenutku pojačanih tenzija između Rusije i Zapada, koji optužuje Mosku da priprema invaziju na Ukrajinu. Rusija odbacuje te optužbe i traži garancije da se NATO neće širiti dalje na istok i da Ukrajina neće postati članica Alijanse.

Ostavite komentar