Home > Novosti > U Novom Pazaru osnovan Institut za kulturu, demografiju i historiju Sandžaka

U Novom Pazaru osnovan Institut za kulturu, demografiju i historiju Sandžaka

  
Foto: IZuS

Na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru osnovan je Institut za kulturu, demografiju i historiju Sandžaka uz prisustvo istaknutih ličnosti među Bošnjacima iz Sandžaka, Švedske, Njemačke, ali i regiona. Osnivači Instituta su BANU i Matica bošnjačka, a pokrovitelji Islamska zajednica u Srbiji i Islamska zajednica u Crnoj Gori.

Inicijativa koju je za života pokrenuo akademik Muamer Zukorlić, ima smisla i osuđena je na uspjeh samo ako se shvati da je interes svih, kazao je akademik Šerbo Rastoder, predsjednik Inicijativnog odobra za osnivanje.

“Nama nije strašno znanje i potreba za istinom već ga želimo promovisati kao vid komunikacije. Osnivanje Institucije koja bi se bavila organizacijom, demografijom, kulturom interdisciplinarne orijentacije omogućava stručno pozicioniranje tema. U stručna tijela Instituta bit će uključeni svi koji posjeduju reference, a materijalni dio briga je svih nas, posebno osnivača”, kazao je akademik Rastoder.

Foto: IZuS

Reis Islamska zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić podvukao je posebnu ulogu akademika Rastodera, podsjećajući na njegov uspjeh pred Popis stanovništva u Crnoj Gori.

“Ovo je značajan projekat, a mi ćemo kao IZ pomoći da dugotrajno ubiremo plodove sjetve onog što danas počinjemo. Često puta sam čuo od historičara da se historija ponavlja, ali ističe da se greške ponavljaju. Da se to ne bi desilo ovo je dobra namjera, nijet kojeg treba podržati”, kazao je reis Fejzić.

Predsjednik Bošnjačke akademija nauka i umjetnosti Mehmed Akšamija pomirio je senzibilitet između Sandzaklija i Sarajlija upravo kroz nauku. Obracajući se ispred BANU-a poručuje da je i ova Akademija opstala deset godina boreći se za borbu opstanka i egzistencije na teritorijama gdje žive.

Foto: IZuS

Predsjednik Matice Bošnjačke dr. Jahja Fehratović istakao je neophodnost osnivanja Instituta kako bi se, između ostalog, prevazišle poteškoće na koje nailaze istraživači.

“Jedna od najvećih sponzaja jeste da je mnogo toga zapisano o Sandžaku, ali je problem što je zapisivano u velikim centrima i nije bilo objedinjeno. Za ljude koji se bave naukom i koji će prestavljati svaku vrstu naslijeđa je što će biti u prilici da mi o nama pišemo i slušamo od nas i sve što je skupljano u svijetu bude sabrano na jednom mjestu. Institut će praviti prijateljstva i rastočiti sve zablude”, kazao je dr. Fehratović.

Sjedište Instituta je u Novom Pazaru i zamišljen je kao elitna naučna institucija.

Ostavite komentar