Home > Novosti > Rat u ledenim stepama između ruskog niotkuda i ukrajinskog ništa

Rat u ledenim stepama između ruskog niotkuda i ukrajinskog ništa

Emanuel Makron doletio je iz Pariza u Moskvu direktno, bez presjedanja, s misijom, samozadatom, da spase Evropu i svijet od mogućeg rata koji se zakuhava tamo negdje u tužnim, ledenim stepama između ruskog Niotkuda i ukrajinskog Ništa.

A usput, možda, i da ćapi još neki poen uoči predsedničkih izbora.

Pošto Makron, kad ide na izbore, nema pojma hoće li na njima pobediti, za razliku od njegovog domaćina Putina, koji kad pravi izbore zna da će pobediti.

Kad ne bi znao da će pobediti, ne bi izbora ni bilo.

Mada ih ni ovako nema, jer izbori su izbori onoliko koliko su neizvjesni.

Kako god, prodivanili su Makron i Putin iza teških kremaljskih zavjesa, ali je razgovor bio, reklo bi se, prilično distanciran.

I to doslovno: dvojica državnika sjedela su na dva, hm, kraja ogromnog stola ovalnog oblika i, rekao bih, krem boje (Kremlj-boje?), toliko udaljeni jedan od drugog u sterilno praznom prostoru pompezne vladarske sobetine da su vjerovatno morali da se dovikuju.

A na sredini stola kočoperio se jedan ljupki „cvjetni aranžman“ koji je valjda trebalo da primi na sebe one dalekometnije proizvode pljuvačnih žlijezda glavate gospode.

Zašto su ovi dobri ljudi posvećeni svjetskom miru i blagostanju sjedeli tako daleko jedan od drugog?

Po nekim novinarskim izvorima bliskim vrhu francuske republike, zato što je Makron odbio da se podvrgne ruskom PCR testu (a testirao se PCR u Francuskoj i antigenski u Rusiji) jer „nismo mogli da prihvatimo da oni dobiju DNK našeg predsednika“.

Ne mogu da zamislim zašto bi Rusima trebao Makronov DNK, da ne bi možda htjeli da ga kloniraju?

Verujem da im je i ovaj jedan previše. Ali, ko zna, stvarnost ionako prevazilazi scenarije iz mašte pisaca distopijskih serija.

I tako, ispalo je nekako da je vjetropirasti Makron potencijalna prijetnja za predostrožnog (i dakako dragocjenog) gazdu Kremlja, pa ga je valjalo držati na distanci: ništa rukovanja i zagrljaji, ništa cjelivanje u rumene obraze, nego sjedi tamo negdje u dno velike sobe, pa se dovikuj s kućedomaćinom dok ne izgubiš glas.

Gdje su ona vremena kad su se šefovi Kremlja sa zagraničnim poglavicama – doduše, samo onim vazalnim, poput Honekera – strašno ljubili u usta?

Pošto nigdje na fotografiji nismo vidjeli prevodioce, zamišljam dvojicu velikaša kako razgovaraju na, hm… engleskom?

To bi bilo zabavno čuti: englesku konverzaciju jednog kagebeovca i jednog Francuza.

Nego, baš me zanima odakle Kremlju onaj sto?

Je li to zaostavština iz pretkoronskih vremena, ili su ga nabavili specijalno za slučajeve stranih državnika koji odbiju da se podvrgnu ruskom PCR testu i tako zavještaju svoj DNK uvijek dobronamjernim ruskim službama?

Ako je ovo drugo u pitanju, šta li će biti s njim poslije korone?

Sve u svemu, Makron se vratio kući s ne baš spektakularnim rezultatima svog diplomatskog napora, ali je bar očuvao integritet i ekskluzivitet svog francuskog DNK.

I Putinov epidemiološki status ostao je neokrnjen, a onaj cvetni aranžman je, vjerujem, bačen u smeće na kontrolisan, bezopasan način.

A Ukrajina, šta će s njom biti?

Eh, kao da to stvarno zavisi od pustih razgovora za ovalnim stolovima, sa cvjetnim aranžmanom između plemenitih sagovornika.

Ako Aleksandar Vučić bude do ovdašnjih izbora navraćao u Kremlj – a teško je vjerovati da neće – valjalo bi obratiti posebnu pažnju na to dodiruje li se sa Putinom i boravi li u njegovoj auri, ili sjedi s njim na makronovskoj udaljenosti.

Ovo prvo, što je do sada vazda bilo, značilo bi da je ispoštovao ruski epidemiološki protokol i da je bratskoj slovenskoj državi s punim povjerenjem podario uzorak svog dragocenog DNK, pa neka ona vidi kako može najbolje da ga upotrebi, na obostranu korist.

A ja opet nekako mislim da Putin i Vučić neće zazirati jedan od drugog, jer sve što su mogli da razmijene, ionako su već razmijenili.

I jedan i drugi, recimo, prave izbore na kojima mogu samo da pobijede, tako da opasnosti od virusa neizvesnosti i, kako se ono zvaše, demokratije, nema ni za koga.

Ili možda imunološki zid oko Vučića polako popušta, pa izbori dobijaju makar prve, rane naznake i simptome neizvesnosti?

I to ćemo saznati ubrzo, koliko u aprilu. Putin možda već sada zna, i zato: obratite pažnju na sto kremljaste boje, on je medijum, a medijum je poruka.

dervo

Ostavite komentar