Home > Novosti > Dženana Delić(NDS): Dodikove blokade države nisu opasnije od Čovićevih blokada Federacije BiH

Dženana Delić(NDS): Dodikove blokade države nisu opasnije od Čovićevih blokada Federacije BiH

Predsjednica KO Napredne demokratske stranke BiH u Sarajevu, Dženana Delić, govorila je nedavno na tribini koalicije “Država”  u Sarajevu i istakla privrženost svoje stranke  koaliciji “Država“za koju kaže da “daje nadu u bolje sutra svim građanima ove zemlje koju su etnički politički koncepti doveli  u situaciju “kad više niste sigurni ko pije a ko plaća”.

Dženana je postojeće tenzije u Bosni i Hercegovini nazvala “izluđujućim” te rekla “da je politička kriza nedvojbeno najdublja od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”. Delićka je, kao najodgovornije  za ovakvo stanje u zemlji, prozvala  etnonacionalističke stranke, te njihove lidere Dodika, Čovića i Izetbegovića. Posebno je istakla ime Milorada Dodika “čijim je povlačenjem iz državnih institucija, demokratski legitimiranih institucija, dodatno razjario maštu  zabrinutih građana da će državne institucije biti rasformirane te da će cijela država biti destabilizirana”.

Prema njenim riječima, “Dodikova oštra retorika i obilježavanje neustavnog dana Republike Srpske daju vjetar u leđa njegovim pristalicama koje ovakve stvari dodatno homogeniziraju”.

“Homogenizacija ruralnih elementa u RS-u vodi ka nacionalističkim i islamofobičnim napadima”.

Dženana kaže da “Evropska unija mora urgentno staviti Bosnu i Hercegovinu na vrh liste svojih prioriteta. To podrazumijeva i reakciju na Dodika, Čovića i Izetbegovića koji u svojim glavama već imaju razrađen i dogovoren plana odgađanja izbora”.

“EU bi trebala vršiti još veći pritisak na Dodika, Čovića i Izetbegovića kako bi okončali blokadu državne i federalne vlasti. Koliko je zlo blokada državne isto toliko zlo je i blokada federalnih vlasti”, zaključuje Dženana.

 

You may also like
Dodik u nevjerici: Šta je danas snimao Italijanski vojni zrakolov?
Mirsad Hadžikadić/Koalicija DRŽAVA: Vrijeme je za djelovanje poštenih,nesebičnih i sposobnih
Šarović:Republika srpska se nalazi pred velikim problemima
Napredna demokratska stranaka BiH: Zaključci HNS-a izgledaju kao da ih je diktirao Tuđman u notbooke Mati Bobanu

Ostavite komentar