Home > Novosti > Nakon 27 godina Mirsad Purivatra odlazi sa pozicije direktora Sarajevo Film Festivala

Nakon 27 godina Mirsad Purivatra odlazi sa pozicije direktora Sarajevo Film Festivala

Mirsad Purivatra, osnivač Sarajevo Film Festivala, napušta poziciju direktora, koju je obnašao proteklih 27 godina. Purivatra će ubuduće obavljati funkciju predsjednika Udruženja Obala Art Centar, pod čijim okriljem djeluje Sarajevo Film Festival.

“Ponosan sam na sve što smo napravili u proteklih 27 godina postojanja festivala. Krenuli smo od nule, u vrijeme opsade našeg grada, a danas smo institucija na koju s poštovanjem gledaju i na koju rado dolaze filmski autori i filmska industrija regije i svijeta. Bilo je to putovanje na kojem smo se susretali s mnogim izazovima. Uz timski rad koji je bio naša prepoznatljivost svih ovih godina, izazove smo pretvarali u uspješne projekte, uvijek iznova postavljajući i osvajajući visoke standarde. Sve ovo vrijeme bili smo posvećeni našoj misiji da otkrivamo, podržavamo i promovišemo domaće i regionalne filmske autore i industrije. Sretan sam što je Sarajevo Film Festival postao najznačajnija platforma za razvoj bh. filmske industrije i koprodukcije u regionu te samim tim i dio brojnih uspješnih priča o bh. filmu i filmu čitave regije”, kazao je Purivatra.

Dodao je da je posebno zadovoljstvo spoznaja da je tim koji je vodio protekle tri decenije Sarajevu podario jedan veliki brend koji ga širom svijeta promoviše kao grad kulture i filma.

“Kao direktor festivala imao sam čast i zadovoljstvo da ugostim najbolje bh. i regionalne filmske autore, kao i neke od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice koji su postali svojevrsni ambasadori Sarajeva i Sarajevo Film Festivala. Među njima su: Paweł Pawlikowski, Mike Leigh, Darren Aronofsky, Morgan Freeman, Nuri Bilge Ceylan, Angelina Jolie, Robert De Niro, Steve Buscemi, Willem Dafoe, Brad Pitt, Gaspar Noe, John Cleese, Juliette Binoche, Isabelle Huppert, Alejandro González Iñárritu, Alfonso Cuarón, Wim Wenders, Bono Vox i mnogi drugi”, dodao je.

Angelina Jolie i Mirsad Purivatra
Angelina Jolie i Mirsad Purivatra

Purivatra će kao predsjednik Obala Art Centra i dalje raditi na strateškom razvoju Sarajevo Film Festivala, a o planovima za budućnost kaže:

“Biti na čelu Sarajevo Film Festivala nosilo je veliku odgovornost i od mene je tražilo potpunu posvećenost projektu. Odluku o promjeni pozicije donio sam s iskrenim uvjerenjem da je ona ispravna i za mene i za festival. I dalje ću biti dio tima koji će voditi brigu o njegovom zdravom razvoju i svim strateškim pravcima djelovanja. Vjerujem da će mi ova odluka o odlasku s pozicije direktora omogućiti da se posvetim i nekim idejama za koje do sada nisam imao vremena. Moja strast i energija ostaju i dalje vezani za projekte iz područja filma i kreativne industrije. Jedan od njih je već uspostavljeni kreativni hub Ponta Lopud”, kaže Purivatra.

Na poziciji direktora Festivala Mirsada Purivatru će naslijediti Jovan Marjanović, koji je do sada rukovodio festivalskim Odjelom za industriju i bio ko-direktor Sarajevo Film Festivala.

“Jovan Marjanović je, slobodno mogu reći, dijete festivala. Pridružio nam se kao devetnaestogodišnjak, nakon završene srednje škole, rastao je uz Sarajevo Film Festival, pokazao istinski talent za kreativnu industriju, završio prestižne škole, napravio odličnu poslovnu mrežu u svijetu filmske industrije i vjerujem da će biti izvrstan lider koji će biti u stanju voditi i tim i Festival u pravom smjeru”, zaključio je Mirsad Purivatra.

Ostavite komentar