Home > Hronika > KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV DRAGANA ČOVIĆA I BOŽE LJUBIĆA

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV DRAGANA ČOVIĆA I BOŽE LJUBIĆA

Krivična prijava protiv Dragana Čovića, predsjednika HDZ Bosne i Hercegovine i Bože Ljubića, predsjednika HNS-a Bosne i Hercegovine

Podnosimo krivičnu prijavu protiv imenovanih a zbog anti-ustavnog djelovanja, podrivanja države, te prijetnje miru i stabilnosti u državi, kao i kršenja Kaznenog zakona BiH čl.145a, stavka 3.

1. Dragan Čović djeluje protivno Dejtonskom Ustavu (Cl. III, stavka 1), tako što od održavanja općih izbora 2018. predvodi HDZ u bojkotu entitetskih institucija te i onemogućava formiranje vlasti i rad entitetskih institucija bh. entiteta FBiH, a što se odražava na rad državnih institucija, te na funkcioniranje države.

2. Dragan Čović svojim ucjenama i prijetnjama, kojima želi iznuditi izmjenu izbornog zakona koja bi dovela do daljeg intenziviranja aparthejda i fašizma te do dalje podjele države stvaranjem ‘trećeg entiteta’ (koji se bazira na, od Haškog tribunala presuđenim, principima UZP-a), podstiče podizanje političkih tenzija što predstavlja prijetnju miru i stabilnosti u državi. Takodjer, te ucjene i prijetnje predstavljaju kršenje člana II, stavka 3, Dejtonskog ustava.

3. Dragan Čović svojim prijetnjama da će HDZ, ne samo bojkotovati već i spriječiti održavanje izbora ukoliko se izborni zakon ne izmijeni u skladu sa onim što nameće HDZ, a što je protivno presudama Evropskog suda za ljudska prava i Evropskoj povelji o ljudskim pravima, predstavlja prijetnju miru i stabilnosti u državi.

4. Dragan Čović svojim izjavama da će, ukoliko se izborni zakon ne izmijeni u skladu sa zahtjevima HDZ-a, doći do ‘nove teritorijalne reorganizacije’ države, prijeti nasiljem jer je dalju podjelu države (‘teritorijalnu reorganizaciju’) nemoguće provesti bez oružanih sukoba.

5. Božo Ljubić svojim izjavama, ucjenama i prijetnjama da će HDZ spriječiti održavanje izbora’ ukoliko ne dođe do izmjene izbornog zakona po ‘mjeri’ HDZ-a, te da će doći do nove ‘teritorijalne reorganizacije’ države, prijeti ugrožavanjem mira i stabilnosti u zemlji, te tako novim oružanim sukobima bez kojih se ne bi mogla izvršiti nikakva ‘nova teritorijalna reorganizacija’ države.

6. Božo Ljubić otvoreno podržava presuđenu zločinačku paratvorevinu HZHB koja je sinonim za ‘treći entitet’. Podržavanje presuđene zločinačke paratvorevine HZHB, koja je nastala na najtežim ratnim zločinima na tlu Evrope od II svjetskog rata, predstavlja kršenje Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u članku 145a, stavka 3.

Od Tužilaštva, za koje vjerujemo da je već i samo dobro upućeno u navode ove krivične prijave, tražimo da pokrene hitan sudski krivični postupak protiv navedenih lica.

U ime 60.000 građana koji zahtijevaju povratak u život jednovažećeg Ustava Republike BiH

Dženana Delić, prof. poslovnih studija i prava (UK/Sarajevo),

Ibrahim Halilović, novinar, Canada/BiH

Bedrudin Gušić, slobodni novinar i publicist, SAD/Banja Luka

Mr. sci. Marjan Hajnal (Tel Aviv/Sarajevo),

Nihad Filipović, lohoraš, pravnik, publicista, (UK),

Almedin Salčin,

Đemal Hadžić, logoraš, poslovni čovjek, (Canada/BiH)

Ibran Mustafic, dipl. Ing.masinstva, poslanik u Skupstini RBiH 1990-1996, predsjednik. IO SO Srebrenica, organizator odbrane RBiH, RVI, u ropstvu 1995-1996, opozicija izdaji RBiH, publicista, političar

Datum: 22.02. 2022.

Neki od dokaznih materijala:

1. https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/covic-porucio-da-je-podjela-bih-na-3-jedinice-spas-drzava-je-preslozena-na-vrhu-smo-krize-a-dalji-korak-je-sunovrat-702936

2. https://www.zasrebrenicu.ba/skandalozna-izjava-boze-ljubica-ja-ne-znam-otkud-toliki-zazor-pa-cak-i-mrznja-prema-herceg-bosni.za?fbclid=IwAR2KLsDjMjZWYRfifrAGn8bUjjfatm-t1i2waaKWUcOxHJJzqaFw8ayZoKk

3. https://www.slobodnaevropa.org/amp/hns-izbori-teritorijalna-organizacija-bih/31711645.html

Ostavite komentar