Home > Novosti > Tahir Pervan(NDS BiH):Čović u “presingu” priznao da ne postoji pravna država i da zemljom vladaju etnički anarhisti

Tahir Pervan(NDS BiH):Čović u “presingu” priznao da ne postoji pravna država i da zemljom vladaju etnički anarhisti

Upravo sam od Čovića saznao da ne funkcioniše pravna država.Zamislite, molim vas, da takvu tvrdnju izrekne čovjek čija stranka čini najveći dio vlasti na federalnom, ali i državnom nivou?

Ne samo da ne funkcioniše, nema je, kaže on u večerašnjem “presingu” kod novinara Amira Zukića.

Moram priznati da me šokirala njegova tvrdnja i još uvijek se pitam da li je Čović svjestan šta je rekao večeras?Mislim da jeste, jer da nije, zadrhtao bi mu bar glas, zacrvenio bi se, zamuckao, a ne, “mrtvo-hladno”, bez imalo uvijanja i političkog  razuma, kazao u lice milionskom gledateljstvu regije, da u BiH,  čiji je on i njegov HDZ jedan od gospodara, nema prava niti pravde, što u prevodu na svakodnevni i obični jezik smrtnika znači nepostojanje pravne države. Znači, sve je izvan pravne kontrole i pravne zaštite i u rukama  anarhista iz Čovićeve, Dodikove i Izetbegovićeve političke partije.

Za mene, nepostojanje pravne države znači potpunu anarhiju, znači kolaps pravosuđa i bezbjedonosnih policijskih i obavještajnih službi koje mogu da rade šta god hoće i kome god hoće.

Znači, da budem skroz iskren,živimo u vremenu koje je, bez ikakve sumnje, najneizvjesniji, najosjetljiviji, a po Čovićevoj izjavi,vjerojatno i najopasniji politički i bezbjedonosni trenutak na području Bosne i Hercegovine od prosinca 1995., kada je zaustavljen rat i kada je potpisan Daytonski mirovni sporazum.

Možemo biti osakaćeni,može nam se dogoditi kakva saobraćajka i klizav put,mogu nam uzeti sva građanska i ljudska prava, a da pri tome nemamo kome da se žalimo.

Da li će Čovićevu izjavu čuti visoki predstavnik u BiH i proslijediti je nadležnim u Briselu i Vašingtonu, nisam siguran, baš kao što nisam siguran ni da će Čovićevo večerašnje derogiranje pravne države u BiH proizvesti ozbiljne političke analize i političke posljedice.

Tek sada ozbiljno shvatam da Čović i njegov HNS nisu slučajno svoje zaključke o nužnosti izmjene  Izbornog zakona BiH objelodanili na dan  kad je u Donbasu žestoko zapucalo a dan poslije objelodanjeno Putinovo priznanje “republika” Donjecka i Luganska.

Kako god bilo, Čoviću bi trebali biti zhvalni što nam je otvorio oči i (ne)svjesno PRIZVAO sličan scenarij u BiH koji bi podrazumijevao da Čović i HNS, a sa njim Plenković i Milanović, nastave još jače ucjenjivati i terorizirati građane BiH,ne osvrćući se na vatre što na evropskom istoku upravo počinju da se pale.Tahir Pervan(NDS BiH)

Ostavite komentar