Home > Novosti > Dramatično upozorenje Ukrajini:Ruska invazija kreće u narednih 48 sati

Dramatično upozorenje Ukrajini:Ruska invazija kreće u narednih 48 sati

PRVO IDU CYBER NAP
Amerika upozorila Ukrajinu: Ruska invazija kreće unutar 48 sati
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)

Administracija predsjednika Joea Bidena obavijestila je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o obavještajnim podacima koji procjenjuju da se Rusija sprema izvršiti invaziju na susjednu zemlju u narednih 48 sati.

Kako je za Newsweek rekao američki zvaničnik s direktnim saznanjima, predsjednik Ukrajine je upozoren da će Rusija vrlo vjerovatno započeti invaziju u roku od 48 sati na osnovu američkih obavještajnih podataka.”Pored toga”, dodao je američki zvaničnik, “izvještaji posmatrača iz aviona ukazuju na to da je Rusija narušila ukrajinski vazdušni prostor ranije danas, leteći mogućim izviđačkim avionima u kratkom periodu iznad Ukrajine.”

Izvor blizak Zelenskom također je potvrdio da je takvo upozorenje primljeno.

Procjena Pentagona uključuje ruske zračne napade, krstareće rakete i kopnenu invaziju.

Informaciju je potvrdio i drugi američki obavještajni službenik, koji je naglasio sveobuhvatnu prirodu vojne operacije koju je Pentagon očekivao od Rusije.

Zvaničnik je rekao da će invazija uključivati ​​ne samo pritisak iz regiona Donbasa koji je pod kontrolom promoskovskih pobunjenika na istoku, gdje su u ponedjeljak poslane dodatne ruske jedinice koje Moskva naziva “mirovnjacima”, već i veliki napad prema glavnom gradu Kijevu sa sjeverne granice sa Bjelorusijom, gdje su ruske trupe nedavno produžile zajedničke vježbe sa svojim saveznikom.

Drugi američki zvaničnik je rekao da će operacija početi cyber napadom, nakon čega će uslijediti kopnena invazija koja će se vjerovatno dogoditi noću. Ali oba zvaničnika su tvrdila da bi se planovi Rusije mogli promeniti na osnovu svakodnevnih dešavanja.

You may also like
Agresija Rusije na Ukrajinu: Da li bi se NATO uključio, ako se upotrijebi hemijsko oružje?
Zelanski: Spreman sam pregovarati bez kapitulacije moje zemlje
Amerika odlučila: Nema više nafte iz Rusije
Vučić na mukama zbog nepodržavanja sankcija “bratskoj” Rusiji

Ostavite komentar