Home > Novosti > Amerika odlučila: Nema više nafte iz Rusije

Amerika odlučila: Nema više nafte iz Rusije

UKRAJINSKA KRIZA

Bloomberg: Sjedinjene Američke Države danas će zabraniti uvoz ruske nafte

Joe Biden (Foto: EPA-EFE)
Joe Biden (Foto: EPA-EFE)

Administracija Sjedinjenim Američkih Država u utorak će uvesti zabranu američkog uvoza ruske energije bez učešća njenih evropskih saveznika, tvrde ljudi koji su upoznati s tim, piše Bloomberg.

Zabrana će uključivati ​​rusku naftu, tečni prirodni gas i ugalj, tvrde dva izvora koji su željeli ostati anonimni. Odluka je donesena u konsultaciji s evropskim saveznicima, koji se više od SAD oslanjaju na rusku energiju, rekla je druga osoba.

Osobe su govorile pod uslovom anonimnosti uoči objave zbog njene osjetljivosti. Glasnogovornici Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće odbili su da odmah komentarišu.

Bijela kuća je u utorak objavila da predsjednik Joe Biden poduzeti nove akcije protiv Rusije, ali nije precizirala mjere.

Ruski gas i nafta do sada su uglavnom bili pošteđeni sankcija koje su uvele SAD i evropske zemlje, zbog zabrinutosti zbog ekonomskog utjecaja, posebno na Evropu, koja više zavisi od ruske nafte, a posebno prirodnog gasa. Kanadska vlada je prošlog mjeseca objavila da namjerava zabraniti sav uvoz sirove nafte iz Rusije, ali je taj potez bio uglavnom simboličan – zemlja nije uvozila ništa od 2019.

Ruska nafta činila je oko 3 posto svih pošiljki sirove nafte koje su prošle godine stigle u SAD, pokazuju podaci američke Uprave za energetske informacije. Sve u svemu, uvoz ruske nafte i naftnih derivata predstavljao je oko 8 posto ukupnog američkog uvoza.

You may also like
Agresija Rusije na Ukrajinu: Da li bi se NATO uključio, ako se upotrijebi hemijsko oružje?
Vučić na mukama zbog nepodržavanja sankcija “bratskoj” Rusiji
Najnovije naređenje ruskoj vojsci: Krenite u napad po svim pravcima!
ČEČENIJA: Ramzan Kadirov poslao dest hiljada Čečena na Ukrajince

Ostavite komentar