Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je spreman na dijalog sa Rusijom oko statusa Krima, kao i samoproglašenih republika Donjeck (DNR) i Luganjsk (LNR), prenose Vijesti.

Zelenski je u intervjuu za ABC rekao da niko osim ruskih vlasti nije priznao nezavisnost tih „pseudorepublika“.

„Ali, možemo da razmotrimo i nađemo kompromis oko toga kako će okupirane teritorije i te republike postojati. Šta je za mene važno – kako će tamo živjeti ljudi koji žele da budu dio Ukrajine“, rekao je Zelenski.

Pri tom je naglasio da Ukrajina „nije spremna na ultimatume“, dodajući da predsjednik Rusije Vladimir Putin „mora da počne da razgovara, da započne dijalog“.

Zelenski je kazao da nije spreman na kapitulaciju, jer je izabrani predsednik.

Zelenski je optužio rusku vojsku da namejrno cilja na evakuaciju civila nakon što su razgovori sa Moskvom postavili koridore za njihovo bjekstvo, prenosi Gardijan, pozivajući se na agenciju Frans pres.

„Postojao je dogovor o humanitarnim koridorima. Da li je to uspjelo? Ruski tenkovi su radili na njegovom mjestu, ruski Gradovi (višecijevni bacači raketa), ruske mine“, rekao je Zelenski u video snimku objavljenom na Telegramu, napominjući da su ruske snage minirali puteve izabrane za isporuku hrane i lekova u Maripolj.

On je dodao da su autobusi namijenjeni za evakuaciju civila uništeni.

„Obezbjeđuju da mali koridor do okupirane teritorije bude otvoren za nekoliko desetina ljudi. Ne toliko prema Rusiji koliko prema propagandistima, direktno prema televizijskim kamerama“, rekao je on Zelenski raniej u direktom obraćanju.

Rusija je objavila da uspostavlja lokalni prekid vatre u više ukrajinskih gradova od danas u 7.00 GMT (8.00 po srednjeevropskom vremenu) da dozvoli evakuaciju civila preko humanitarnih koridora.

Treća runda pregovora Rusije i Ukrajine održana je sinoć kada je prema ukrajinskom pregovaraču postignut određen napredak oko humanitarnih koridora za evakuaciju civila.