Home > Hronika > Amerika šalje oružje Ukrajini u vrijednosti 350 miliona dolara

Amerika šalje oružje Ukrajini u vrijednosti 350 miliona dolara

Američki predsjednik Joe Biden naredio je državnom sekretaru da iz američkih zaliha oslobodi oružje u vrijednosti od 350 miliona dolara za Ukrajinu koja se suočava s ruskom invazijom, što je treća autorizacija izvoza oružja.

Ukrajina traži protutenkovsko oružje Javelin i protivzračne rakete Stinger.

Blinken je izjavio da je ova treća autorizacija za izvoz oružja u Ukrajinu bez presedana. Pentagon je rekao da naoružanje uključuje protuoklopno i lako oružje, pancirke i razne vrste streljiva koja će pomoći obrani Ukrajine. Glasnogovornik državnog sekretara je također rekao da naoružanje uključuje i protivvazdušne sisteme.

Sjedinjene Američke Države su ujesen i u decembru prošle godine iz svog arsenala odvojile oružje kako bi opskrbile Ukrajinu. Blinken je rekao da je SAD tijekom prethodne godine Ukrajini pružio pomoći u vrijednosti od više od milijardu dolara.

Druge države su također poslale vojnu pomoć Kijevu, čija se vojska suočava s ruskom invazijom. Ruske snage ponovno su počele prodirati u unutrašnjost Ukrajine nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zaustavio ofenzivu dan ranije u očekivanju pregovora s Kijevom koji se nisu ostvarili, rekao je Kremlj.

Nizozemska će Ukrajini poslati 200 protuzračnih raketa Stinger što je prije moguće, poručila je nizozemska vlada u pismu parlamentu. Belgija će poslati 2000 mitraljeza i 3800 tona goriva.

Njemačka, koja dugo nije izvozila oružje u ratna područja, odobrila je dostavu 400 raketnih bacača iz Nizozemske u Ukrajinu, objavilo je ministarstvo odbrane u Berlinu, što predstavlja promjenu politike nakon što se Njemačka suočila s kritikama jer je odbijala Kijivu slati oružje za razliku od drugih zapadnih saveznika.

Francuska je odlučila poslati dobrambenu vojnu opremu Ukrajini kako bi je podržala u obrani od ruske invazije, rekao je glasnogovornik francuske vojske i dodao da se još uvijek razmatra isporuka napadačkog naoružanja.

Ostavite komentar