Home > Novosti > Viktor Medvedčuk je Putinov favorit za preuzimanje Ukrajine. Toliko su bliski da mu je bio kum djeci

Viktor Medvedčuk je Putinov favorit za preuzimanje Ukrajine. Toliko su bliski da mu je bio kum djeci

Američki zvaničnici rekli su za Newsweek da bi glavni grad Ukrajine Kijev mogao pasti za nekoliko dana, signalizirajući da je navodni plan ruskog predsjednika Vladimira Putina uveliko u toku.

Ako Putin preuzme potpunu kontrolu nad Ukrajinom u bliskoj budućnosti, kao što se naširoko predviđa, on će vjerovatno željeti lidera koji će implementirati taj plan.

Kako sada stoji, ukrajinski oligarh rođen u Rusiji Viktor Medvedčuk izgleda kao Putinov vjerovatni izbor da bude novi šef države zemlje, piše Newsweek.

Medvedčuk, čovjek toliko blizak Putinu da je izabrao ruskog predsjednika za kuma svojoj kćeri, dugo je pristalica proruskih separatističkih snaga na istoku Ukrajine. Kao predsjednik ukrajinske stranke “Opoziciona platforma – Za život”, Medvedčuk je bio ključni igrač u proruskim političkim pokretima.

Dok je Medvedčuk bio zatvoren u svom imanju sjeverno od Kijeva u kućnom pritvoru zbog sumnje za izdaju nakon što se suočio s optužbama za podršku separatističkim snagama, ruska invazija bi ga mogla vrati, jer Putin lažno optužuje Ukrajinu da je počinila “genocid” nad etničkim Rusima.

“Mislio da kad bi Putin birao, to bi (Medvedčuk) bio njegov izbor, a vjerovatno bi Putin birao”, rekao je za Newsweek Jaro Bilocerkowycz, stručnjak za Ukrajinu i Rusiju sa Univerziteta u Daytonu. “Čak i da nije bio broj jedan, mogao bi biti stvarni broj jedan, čak i ako tamo stave nekog drugog lika.”

Bilocerkowycz je rekao da Medvedčukove proruske pozicije u kombinaciji sa njegovim antievropskim i antizapadnim stavovima čine ga privlačnim kandidatom za rusku vladu koja želi da obuzda uticaj NATO-a. Osim toga, duboka lična veza koju ima sa Putinom vjerovatno će dobiti ozbiljnu težinu dok Moskva bude donosila odluku.

Osim njegovih dubokih veza s Rusijom, Bilocerkowycz je primijetio da bi Medvedčukovo učešće u naftnim projektima i njegovi uspostavljeni odnosi s ruskim poslovnim liderima omogućili da dodatno poveže ukrajinsku ekonomiju s ruskom, što je dodatni plus za Putina. Medvedčukove poslovne operacije bi takođe mogle da unaprede ruski narativ.

“Medvedčuk je potvrdio kontrolu nad značajnim brojem medijskih resursa, pa mislim da je to malo dodana vrijednost za Kremlj”, kaže Andrew Lohsen, saradnik Programa za Evropu, Rusiju i Evroaziju u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS), rekao je za Newsweek.

“Nemoguć je zadatak pokušati stvoriti sliku o sebi kao zakonitom vođi Ukrajine”, dodao je, “ali, naravno, imao bi značajnu prednost u pokušaju da potkopa podršku ukrajinskom suverenitetu iznutra.”

Vjeruje se da je Medvedčuk posjedovao najmanje tri televizijske stanice koje je prošle godine zatvorio sadašnji ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. S obzirom na sklonost Rusije da upravlja svojim narativima putem medijske propagande, Lohsen je rekao da bi se Medvedčukovo medijsko iskustvo moglo pokazati neprocjenjivim ako bude postavljen na čelo ruske marionetske vlade.

Kakva bi bila sudbina Zelenskog ako Putin postavi Medvedčuka za šefa države ostaje neizvjesno. Međutim, Lohsen je rekao da bi se mogao suočiti s ozbiljnim posljedicama ruske vlade, jer izgleda da ga prikazuje kao tiransku figuru koja je počinila genocid nad etničkim Rusima.

U nastojanju da zaštiti administraciju Zelenskog, Lohsen je rekao da bi američka vlada trebala razmotriti mjere koje sada može poduzeti da obuzda potencijalni utjecaj Medvedčukovog režima.

“Mislim da je vrijedno pažnje pratiti pitanje da li (Medvedčuk) treba da bude predmet dodatnih sankcija sa Zapada,” rekao je Lohsen za Newsweek.

Ostavite komentar