Home > Hronika > Predstavljamo kandidate za Skupštinu TK – Suzana Plavšić (Nezavisni blok) – Nova lica za novo doba

Predstavljamo kandidate za Skupštinu TK – Suzana Plavšić (Nezavisni blok) – Nova lica za novo doba

Na izbornim plakatima ovih dana vidimo mnoga već poznata lica, ali i ma tu i nekih novih, ljudi koji nude promjenu ovoj zemlji. Jedna od njih je i Suzana Plavšić, (34, djevojačko Hrustić) kćerka rahmetli Fehreta Hrustića i majke Suade. Rođena i odrasla u Tuzli, gdje je i završila srednju Turističko-ugostiteljsku školu, a kasnije i Fakultet za socijalni rad na Filozofskom fakultetu, majka dječaka od 8 godina.

Za sam početak našeg razgovora nećemo o politici, nego ćemo se dotaknuti mjesta gdje Suzana trenutno radi, a to je Privatni dom za smještaj starijih – Hotel Ahmedić na jezeru Modrac.

  • Već četiri godine radim u Privatnoj ustanovi socijalne zaštite za smještaj i njegu starijih lica u Lukavcu, kao socijalni radnik i menadžer. Naime, riječ je o Privatnoj ustanovi Ekskluzivni dom za starija lica – Hotel Ahmedić iz Lukavca, koja radi već petu godinu i koja je jedina privatna ustanova ove namjene na Tuzlanskom kantonu, koja posjeduje Rješenje izdato od strane Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Vlade TK – tj. na taj način postala je, za sada, prva i jedina ustanova takvog tipa koja je legalna tj. koja radi po svim potrebnim pravilima i propisima. Ustanova nudi smještaj, njegu i brigu starijim i iznemoglim licima kojima je potrebna pomoć od strane trećeg lica. Naši korisnici su osobe koje imaju određene zdravstvene probleme; pokretne, polupokretne, nepokretne osobe; osobe koje su same i nema ko o njima da brine (iz više određenih razloga), i dr.ali i osobe koje nam dolaze na privremeni smještaj u vidu oporavka od neke povrede, nakon moždanog udara i sl. U našoj ustanovi, pored medicinskog osoblja, njegovatelja, socijalnog radnika, imamo i fizioterapeuta, radno-okupacionog terapeuta,logopeda; ali ostvarujemo i saradnju sa JZU „Dom zdravlja“ Lukavac, i drugim subjektima koji nam mogu pomoći da našim korisnicima pružimo što je moguće kvalitetniju njegu i brigu.

 

 

Suzana se nalazi na listi kandidata Koalicije Država za Skupštinu Tuzlanskog kantona (pod rednim brojem 19.)? Zašto politika?

  • Politika mi je jednostavno u krvi :). Naime, moj rahmetli otac Fehret Hrustić bavio se politikom i kada sam upisivala fakultet želja mi je bila da studiram političke nauke u Sarajevu, ali iz opravdanih razloga ostala sam u Tuzli i upisala Fakultet za socijalni rad. Mogu slobodno reći da sam politički aktivna od svoje 18 godine. Naime, unazad par godina posvetila sam se svom dječaku i svojoj profesiji – poslu koji obavljam, te sam politiku negdje stavila po strani. U ovom cijelom ludilu našeg društva, nažalost danas je važno baviti se politikom, na ovaj ili onaj način, kako se ona ne bi bavila vama. S tim u vezi i ja sam odlučila da se na ovim opštim izborima 2022 godine kandidujem za Skupštinu TK ispred Koalicije Država odnosno kao član NB – Nezavisnog bloka BiH. Svi oni koji me poznaju znaju da, ma koliko to čudno zvučalo, moj cilj nije mjesto u skupštini zbog velikog paušala, niti zbog nekog rejtinga u društvu, nego to vidim kao cilj i način da se kroz sistem borim za sve građane Tuzlanskog kantona posebno one najugroženije.

Kao član Nezavisnog bloka BiH, Vaše djelovanje je usmjereno na socijalnu pravdu, ostanak i zapošljavanje mladih. Jeste li sigurni da se to može provesti u ovoj zemlji koja je korumpirana u svim sferama, najviše u zakonodavnoj i sudskoj vlasti?

  • Smatram da su promjene u ovoj zemlji moguće jer naš narod, bez obzira da li bili katolici, pravoslavci, bošnjaci, itd., žele živjeti bolje, imati redovna i sigurna primanja, imati lijepu sadašnjost i za djecu sigurnu budućnost, živjeti zajedno kao Bosanci i Hercegovci i živjeti u slozi i miru. Najveći problem ovog našeg društva je politika SDA, HDZ-a, SNSD-a, i njima sličnih, koji u svojim stalnim obraćanjima građanima pozivaju na ratove, mržnju jednih prema drugima i na taj način su otjerali mnoge građane Bosne i Hercegovine koji, sigurna sam, čekaju baš te određene promjene ovde da se dese i istog trena bi se vratili, jer bez obzira što je tamo negdje veća plata i bolja stabilnost ipak sunce tuđeg neba ne grije kao ono u našoj domovini. Mogućnost da nešto konačno promjenimo imati ćemo 02.oktobra 2022.godine i taj dan samo građani Bosne i Hercegovine svojim glasovima mogu mijenjati stanje u našoj Bosni i Hercegovini.

 

Ako osvojite mandat na predstojećim opštim izborima, šta je to što prvo želite uraditi?

– Ukoliko osvojim mandat i budem poslanik u Skupštini TK prvo što ću uraditi jeste podnošenje incijative da se socijalnim radnicima osigura status službenog lica, jer oni se svakodnevno nalaze u rizičnim situacijama i upravo su oni taj sloj društva koji često uspije da ugasi mnoge velike ali i tinjajuće vatre u našem društvu.

 

Nadamo se da će i građani Tuzlanskog kantona prepoznati ovu energiju (koju smo mi vidjeli) i dati svoj glas za neka nova lica u Skupštini TK, dati svoj glas za Suzanu Plavšić.

Ostavite komentar