Home > Hronika > VLADAJUĆE STRANKE U RS POTPISUJU IZJAVU O IMOVINI: ZATRAŽIT ĆE DA SE POVUKU SUDIJE USTAVNOG SUDA BiH

VLADAJUĆE STRANKE U RS POTPISUJU IZJAVU O IMOVINI: ZATRAŽIT ĆE DA SE POVUKU SUDIJE USTAVNOG SUDA BiH

Predstavnici vladajućih stranaka u bh. entitetu RS vlasti danas će potpisati izjavu o pitanju državne imovine o kojoj su ranije odredili.

Kako je najavio predsjednik Republike Srpske i SNSD Milorad Dodik sastanak će biti održan u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a priliku da se odrede o dokumentu imaće i PDP i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića, iako na sastanku nisu učestvovali.

“Pitanje imovine riješeno, Ustavni sud djelovao je iznad ustava donoseći političke odluke, što je neprimjereno”, rekao je Dodik navodeći jedan od zaključaka. Uz to, naveo je i da postoji saglasnost da se o pitanju imovine ne razmatra u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, “jer bi to automatski značilo da se prihvata da je titular imovine Bosna i Hercegovina, a to nije”.

Dodik je istakao da je pitanje imovine vraćeno u diskrus zbog podlijeganja stavovima Bošnjaka, odnosno kako je rekao – muslimana kojima je podlegao dio međunarodne zajednice i Ustavni sud.

“Izjava koju su dali politički predstavnici u Federaciji je politički ultumatum Republici Srpskoj i medjunarodnoj zajednici, jer po njima nema o čemu da se odlucuje, jer je o svemu odlučeno”, istakao je Dodik napominjući da je i za Republiku Srpsku pitanje imovine riješeno.

Osim izjave, treba biti usaglašen i termin sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi se donijela odluka o povlačenu sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji su iz Republike Srpske.

Sve to, prema Dodiku, dio je nastojanja da se pokaže opredjeljenost za poštovanje Ustava.

Podsjećamo, odlukom Ustavnog suda BiH donesena je privremena mjera o zabrani primjene Zakona o nepokretnoj imovini u RS do konačne odluke po meritumu.

Ostavite komentar