Home > Novosti > BOSANCI I HERCEGOVCI SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI

BOSANCI I HERCEGOVCI SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Upravo tog istorijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu.  Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene istorijske granice, koje su datirale još iz vremena   srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definirana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji  .

25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, koje je odžano u Jajcu. Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja   ZAVNOBiH-a, upravo je činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definirana kao jedinstvena i nedjeljna država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Izražena je odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Treba dodati da je ovu odluku o zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA SRETAN 25. NOVEMBAR   –
DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

Ostavite komentar