Home > Hronika > BIVŠI MINISTAR PROSVJETE REPUBLIKE SRPKSE OSUĐEN NA DEVET GODINA ZATVORA

BIVŠI MINISTAR PROSVJETE REPUBLIKE SRPKSE OSUĐEN NA DEVET GODINA ZATVORA

Nekadašnji ministar prosvjete Republike Srpske i profesor Univerziteta u Banjaluci Nenad Suzić (71) osuđen je pred Okružnim sudom u Banjaluci na devet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja četrnaestogodišnje djevojčice.

Okružni sud danas je objavio prvostepenu presudu kojom je “optuženi N.S. oglašen krivim zbog krivičnog djela obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina” iz Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Osim devetogodišnje zatvorske kazne, Suziću je izrečena i mjera bezbjednosti zabrane potpunog vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti profesora pri čijem obavljanju se ostvaruje neposredan kontakt sa djecom.
Iz Okružnog suda je saopšteno da je optuženom izrečena mjera bezbjednosti zabrana približavanja i komunikacije sa određenim licima i to zabrana približavanja oštećenom licu na udaljenost bližu od 50 metara i zabrana komunikacije sa tim licem, u trajanju od dvije godine računajući od dana pravnosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora, ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Presudom je Suziću u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 5. juna do 5. decembra 2019. godine.

U saopštenju se dodaje da je oštećeno lice sa imovinskopravnim zahtjevom upućeno na parnicu.

Suzić je uhapšen u junu 2019. godine nakon što su se roditelji žrtve obratili policiji pošto im je djevojčica ispričala da ju je Suzić, koji im je komšija, napastvovao.

Presuda nije pravosnažna i dozvoljeno je pravo žalbe.

Nenad Suzić bio je ministar prosvjete u Vladi RS (od 1998. do 2001), redovni je profesor na banjalučkom Filozofskom fakultetu. Magistrirao je sa radom na temi o moralnom vaspitanju.

Ostavite komentar