Direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović izjavio je za Federalnu TV da ova bolnica ne koristi respiratore (ACM812A) koje je nabavila firma “Srebrena malina”, te da oni stoje u magacinu bolnice.

“Razgovarao sam u subotu ujutro, uopće ne znajući o čemu se radi. Razgovarali smo o više različitih tema. Ja sam joj objasnio da mi imamo na lageru, u magacinu, 25 respiratora od FUCZ i da smo u nekom vremenskom periodu pokušali. Odnosno, probali te respiratore. Jedan je bio proban na Intenzivnoj njezi u Plavoj bolnici, vraćen je. Drugi je kolega sa Interne klinike, intenzivista pokušao da pogleda te settingse i također je vratio. Nijedan respirator o kojem vi govorite (ACM812A) nije priključen niti na jednog pacijenta u bilo kojem momenu na UKC Tuzla. Svih 25 respiratora koje smo dobili od FUCZ stoje u magacinu Plave bolnice i nisu u upotrebi”, kazao je Jusufović.

Na pitanje zašto ih ne koriste, odgovorio je:

“Prije svega, imamo dovoljan broj respiratora drugih proizvođača. U respiracijskom centru imamo 31 mašinu, sve mašine nisu zauzete, a moje kolege sa anestezije, ljudi od struke, i intezivisti su rekli: Direktore, mi ćemo koristiti te respiratore u krajnjoj potrebi, kad iscrpimo sve ako ne budemo imali, jer mi nismo sigurni u te respiratore”.