Home > Hronika > AMIR REKO NEPOŽELJNA OSOBA U GORAŽDU

AMIR REKO NEPOŽELJNA OSOBA U GORAŽDU

Gradsko vijeće Goražde proglasilo je Amira Reku, ratnog komandanta 43. Drinske udarne brigade personom non grata. Za Deklaraciju o proglašenju Amira Reke personom non grata glasalo je 15 vijećnika, četiri su bila suzdržana dok je šest njih bilo odsutno.

U Deklaraciji se ističe da se Amir Reko proglašava personom non grata zbog iznošenja neistina, te “bacanja ljage” u medijskim istupima na istinske branioce ovog prostora, a samim tim i nanošenja nesagledive štete braniocima.

“Amir Reko je medijskim istupima već duži period minimizirao časnu borbu Armije RBIH, njen komandni kadar, čestite i hrabre branioce, a koji su u najtežim trenucima agresije bili na prostoru Goraždanskog okruga. Pri tome je zanemario da je na ovom prostoru ubijeno preko 2.000 civila te više od 150 djece, da su na ovom prostoru ubijene cijele porodice, da su majke ostale bez nekoliko sinova, te da mnoge nemaju nasljednika, a pri tome je općina Goražde bila u potpunoj blokadi pod neselektivnim granatiranjima bez biranja cilja”, navodi se između ostalog u Deklaraciji.

Foto: Klix.ba

Gradsko vijeće preporučilo je i Skupštini BPK Goražde te općinskim vijećima općina Pale i Foča u FBIH da donesu identične deklaracije.

Prijedlog Deklaracije utvrdila je Komisija za pitanje boračko-invalidske zaštite i izbjeglih i raseljenih lica na zajedničkom sastanku sa predstavnicima Koorodinacije boračkih udruženja u Goraždu.

Amir Reko, poznatiji kao “Makadenac” porijeklom je iz Foče i bivši kapetan JNA, te oficir Armije RBiH i ratni komandant 43. Drinske brigade.

Glavni je akter dokumentarnog filma “Makedonac”, koji govori o njegovom dolasku u Goraždu ratne 1992. godine, uz pomoć kolege oficira JNA Dragana Simića, ali i činjenici da, u vrijeme dok su Amirovu porodicu u selu Gudelj kod Foče ubili četnici, tadašnji komandant 43. Drinske brigade u Goraždu spašava više od 40 srpskih civila u selu Bučje u okolini Goražda.

Reko je i osnivač političkog pokreta Most 21, međutim njegovi istupi u medijima, a posljednji je razgovor sa Nebojšom Vukanovićem objavljen na njegovom YouTube kanalu u junu ove godine, izazvali su reakcije Koordinacije boračkih udruženja u Goraždu, što je u konačnici dovelo i do donošenja Deklaracije u kojoj ipak, nisu jasno precizirane izjave zbog kojih je Reko proglašen “nepoželjnom osobom” u Goraždu.

 

klix.ba

Ostavite komentar