Home > Novosti > Vlada RS-a dala saglasnost na Nacrt zakona o VSTV-u Republike Srpske

Vlada RS-a dala saglasnost na Nacrt zakona o VSTV-u Republike Srpske

SKANDALOZAN POTEZ

Vlada Republike Srpske danas je dala saglasnost na Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske koji su joj dostavili poslanici vladajuće koalicije, potvrđeno je za “Glas Srpske” iz Vlade RS.

Prema tvrdnjama izvora “Glasa Srpske”, Nacrt zakona o VSTS-u RS potom je dostavljen predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću sa zahtjevom da bude uvršten u dnevni red iduće redovne sjednice republičkog parlamenta koja je zakazana za 8. februar.”S obzirom na to da je riječ o jednom od zakona kojima se vraćaju nadležnosti Republike Srpske s nivoa BiH, a čije usvajanje je ranije najavljeno, opozicioni poslanici su u utorak na posebnoj sjednici pitali kada će taj zakon biti upućen u skupštinu. Predsjednik SNSD-a najavio je da bi taj zakon trebalo da bude usvojen već na idućoj sjednici NSRS-a i tako će i biti”, kaže sagovornik “Glasa”, koji je insistirao na anonimnosti.

On objašnjava kako je Nacrtom zakona predviđeno da će početi da se primjenjuje godinu dana nakon usvajanja, jer je toliko vremeno potrebno za formiranje VSTS-a RS.

“Potrebno je obezbijediti prostorne, materijalne, tehničke i kadrovske uslove, a mora se provesti procedura imenovanja članova VSTS-a, te komisija i radnih tijela neophodnih za rad. Za realizaciju svega toga potrebno je minimalno godinu dana”, objašnjava izvor.

Prema predloženom nacrtu, VSTS RS-a treba da ima 11 članova od čega se četiri biraju iz reda sudija, četiri iz reda tužilaca u RS-u, a po jednog člana biraju Vlada, Narodna skupština i Advokatska komora RS.

“Sastav vijeća u pravilu odražava sastav naroda BiH i spolnu zastupljenost u BiH”, predviđa Nacrt zakona u kojem se navodi i da je prije uspostavljanja VSTS-a BiH postojao VSTS RS-a koji je ukinut zakonom OHR-a iz 2002. godine.

You may also like
Dodik u nevjerici: Šta je danas snimao Italijanski vojni zrakolov?
Šarović:Republika srpska se nalazi pred velikim problemima
Uz Dan državnosti Srbije Ljajić potvrdio da mu je fotelja vrednija od Bosne i Hercegovine
Ivo Komšić:Strategija skrivanja Bakira Izetbegovića

Ostavite komentar