Home > Novosti > MOSTAR:I Ilija Cvitanović iz “devedesetke” prijeti bojkotom oktobarskih izbora

MOSTAR:I Ilija Cvitanović iz “devedesetke” prijeti bojkotom oktobarskih izbora

O ZAKLJUČCIMA HNS-A

 Pružili smo ruku da dođemo do dogovora, nema nikakvih ucjena

Lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je referirajući se na zaključke HNS-a koji su danas doneseni u Mostaru kazao kako nema u njima nikakvih prevara ni ucjena i da ne treba zanemariti kako je HNS pružio ruku da se BiH napravi kao funkcionalna država.

Referirajući se na zaključke o trenutnim odnosima u BiH i da nema uvjeta za održavanje izbora naglašava kako želi iskreno vjerovati da će u pregovorima doći do dogovora, nakon čega će se kasnije drugi zaključci moći na drugačiji način tumačiti.

To znači kako je pojasnio da HNS smatra kako CIK nema zakonsku i ustavnu mogućnost raspisati izbore početkom maja, ali ako će uzeti sebi za pravo da mimo Ustava i zakona radi taj čin kako će HNS dati vrlo jasan odgovor, jer sada ne želi ničim opteretiti vrijeme koje dolazi.

“Nemojte zanemariti našu pruženu ruku da dođemo do dogovora. Mi smo u pet prvih zaključaka pobrojali sve ono što smo prošli u tim pregovorima, mnogo puta i dobili potporu Venecijanske komisije i čak dijela stranaka koje imaju sjedište u Sarajevu”, rekao je Cvitanović.

Naglasio je kako su zaključci HNS-a vrlo jasni i da sedmi zaključak, onako kako ga on vidi, napominjući da je i vrlo značajno sudjelovao u njegovoj izradi, znači to da je hrvatski narod ravnopravan i konstitutivan u BiH.

“Ako bi se nastavili procesi dekonstituiranja, delegitimiranja, oduzimanja političkih prava hrvatskom narodu, zagovaranje građanske države, koje je potpuno neustavno, pa naravno da ćemo mi na to dati odgovor, a odgovor će u suštini sadržavati federalizam i konsocijacijsku demokraciju. Sve je vrlo jasno rečeno“, ustvrdio je lider HDZ-a 1990.

Na novinarsko pitanje je li to ucjena, ao se Izborni zakon ne izmjeni onako kako to želi HNS, Cvitanović tvrdi da nije i da ponavlja kako je pružena ruka za dogovore, da BiH napokon učine funkcionalnom.

“Ovdje nitko nije ucijenjen. Ovo je domovina i hrvatskog naroda. Ako neko smatra da može kroz ustavna rješenje delegitimirati, dekonstituirati, izbrisati hrvatski narod, naravno da će dobiti vrlo korektan i kvalitetan odgovor. Ali još jednom dajemo priliku da se ovaj proces završi”, objasnio je lider HDZ-a 1990.

On je kazao da odbacuje špekulacije kako bi to dovelo do revitalizacije Herceg-Bosne i eskaliranja situacije, navodeći kako je uvjeren da bi to smirilo strasti i naglasio da su zaključci vrlo konkretni i jasni.

“Niko ne spominje treći entitet, svi mi spominjemo Ustav i zakone i svjesni smo ustavnog uređenje dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ali tri konstitutivna naroda, a ne dva, a jedan bez iste pozicije kao druga dva”, zaključio je Cvitanović.

You may also like
Tahir Pervan/Napradena demokratska stranka BiH:Upali smo u osvetničke ralje Dragana Čovića
Sejdiić i Finci:Sramotno je da Čović određuje ko je Hrvat a ko nije i da mu Palmer i Einchorst to dopuštaju

Ostavite komentar