Home > Novosti > PUSIĆ ODGOVORILA NA PITANJE: Hrvatska politika prema BiH slijepa i gluha pa ne vidi dalje od Dragana Čovića!?

PUSIĆ ODGOVORILA NA PITANJE: Hrvatska politika prema BiH slijepa i gluha pa ne vidi dalje od Dragana Čovića!?

Pusić Ističe kako Andrej Plenković nema veliki uticaj na HDZ Bosne i Hercegovine, već obrnuto.

U razgovoru za sarajevsku televiziju “O kanal” bivša potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić komentarisala je podređivanje politike Hrvatske interesima vrha HDZ-a BiH i Dragana Čovića.

U ovom trenutku, Hrvatska zapravo uopće nema nikakvu politiku prema Bosni i Hercegovini.

Samo ima politiku promocije vodstva HDZ-a BiH, kao da Hrvati izvan HDZ-a ne postoje iako je u ovom trenutku postoje vrlo značajne figure u hrvatskom korpusu u BiH, kao npr. profesor Ivo Komšić, bivši gradonačelnik Sarajeva i profesor na sveučilištu u Sarajevu..

Zatim recimo Franjo Topić koji je srce Kulturnog društva Napredak i vodi ga godinama, cijela jedna grupacija bosanskih Franjevaca koji nisu političari, ali su vrlo zaslužni za čuvanje tradicije bosanskohercegovačkih Hrvata i Hrvata u BiH uopće i doprinosu Bosni i Hercegovini kao jednoj kulturnoj zajednici.

Međutim, o njima niti iko u Hrvatskoj vodi računa niti se osvrće na njih. Zašto je to tako?

Djelomično zato što u vodstvu HDZ-a Hrvatske ima veliki broj članova ili bivših članova HDZ-a BiH i vrlo bliskih suradnika Dragana Čovića. Jedan takav primjer je bivša veleposlanica BiH u Hrvatskoj Željana Zovko koja danas sjedi kao jedna od 12 hrvatskih članova Evropskog parlamenta, navodi Pusić.

Ističe kako Andrej Plenković nema veliki uticaj na HDZ Bosne i Hercegovine, već obrnuto. HDZ BiH ima ogroman uticaj na premijera Plenkovića i HDZ Hrvatske, naročito u njihovoj politici prema BiH koja je gotovo jedina vanjska politika koju Hrvatska u ovom trenutku ima, ocijenila je.

You may also like
Ivo Komšić:Strategija skrivanja Bakira Izetbegovića
Dženana Delić(NDS): Dodikove blokade države nisu opasnije od Čovićevih blokada Federacije BiH
Čović: Nadam se da ćemo uspjeti izmijeniti Izborni zakon, Bošnjaci su dali alibi-prijedlog
Konaković priznao da su stavovi Čovića i HDZ-a na pregovorima u Neumu bili rigidni

Ostavite komentar