Home > Novosti > Čović: Nadam se da ćemo uspjeti izmijeniti Izborni zakon, Bošnjaci su dali alibi-prijedlog

Čović: Nadam se da ćemo uspjeti izmijeniti Izborni zakon, Bošnjaci su dali alibi-prijedlog

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović se obratio novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i zajedničke sjednice bh. i hrvatskog rukovodstva ove stranke.

Na sastancima je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji, izmjenama Izbornog zakona i pripremama za sjednicu HNS-a i vanredni sabor Hrvatskog narodnog sabora.”Informisao sam kolege o onome o čemu smo razgovarali proteklih šest mjeseci s predstavnicima drugih stranaka. Pregovori u Neumu nisu uspjeli u formatu kako je planirano. U četvrtak u 12 sati u Parlamentu BiH ćemo imati sastanak stranaka koje su sjedile i u Neumu. Učinit ćemo sve da napravimo iskorak. Razgovarali smo danas o tome kako se dalje ponašati, a pripremamo proširenu sjednicu HNS-a i vanredni sabor 19. februara”, kazao je.

Na pitanje da li će biti izbora i šta znači njegov komentar da nema preduslova za održavanje izbora, Čović je odgovorio:

“Odluka Ustavnog suda BiH stavila je van snage određene odrednice Izbornog zakona i kaže se da se promjena mora napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ako je nema, onda je vrlo jasno da ne postoje zakonske mogućnosti da se izbori organiziraju, kako kažu iz CIK-a i međunarodne zajednice. Rekao sam u subotu Schmidtu, odnosno pitao zašto je porukom ohrabrio jednu stranku na početku pregovora da ne mora postići dogovor”, kazao je.

Ističe da misli kako nema preduvjeta za izbore ako se ne izmijeni ono što je Ustavni sud stavio van snage.

“Ali ja i dalje vjerujem da ćemo promijeniti to”, dodao je. Čović je kazao da je HDZ predstavio razne modele za izbor člana Predsjedništva BiH te da su svi modeli tzv. elektorski, odnosno da svaki kanton ima određeni broj elektora i da pobjednik u tom kantonu nosi sve tzv. elektorske glasove.

“Bošnjačka strana je posljednji dan izašla s prijedlogom koji sam doživio kao alibi-prijedlog. To je prijedlog s jednom listom, zajedničkom, i iz nje bi se iz modela elektora definisali prvi i drugi član Predsjedništva BiH. Opet su tu neka plutajuća rješenja. Mi smo nudili dvije izborne jedinice, odnosno dvije liste. Venecijanska komisija je rekla da je to uredu, kao i legitimno predstavljanje, kao predstavnici hrvatskog naroda i svih ostalih”, rekao je lider HDZ-a.

Kazao je da je bh. HDZ dobio punu podršku HDZ-a iz Hrvatske za sve što rade u BiH na izmjenama Izbornog zakona BiH. Čović je kazao da su stranci veoma zainteresirani za ove pregovore te da treba nastaviti razgovarati.

Na pitanje da li je Venecijanskoj komisiji bila sporna disproporcija vrijednosti glasa, kazao je da to može biti samo u slučaju ako bi Bošnjaci masovno glasali za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ili Hrvati za bošnjačkog.

“Ako toga ne bude, nema problema”, smatra Čović i dodaje da bi samo tako moglo doći do tzv. “prelijevanja glasova”.

You may also like
PUSIĆ ODGOVORILA NA PITANJE: Hrvatska politika prema BiH slijepa i gluha pa ne vidi dalje od Dragana Čovića!?
Ivo Komšić:Strategija skrivanja Bakira Izetbegovića
Dženana Delić(NDS): Dodikove blokade države nisu opasnije od Čovićevih blokada Federacije BiH
Konaković priznao da su stavovi Čovića i HDZ-a na pregovorima u Neumu bili rigidni

Ostavite komentar