Home > Hronika > DRAGAN MIOKOVIĆ O OSLOBAĐAJUĆOJ PRESUDI KOMANDANTU DRAGANU – ČASTAN I HRABAR ČOVJEK

DRAGAN MIOKOVIĆ O OSLOBAĐAJUĆOJ PRESUDI KOMANDANTU DRAGANU – ČASTAN I HRABAR ČOVJEK

Dragan Mioković, penzionisani policajac koji je tokom opsade Sarajeva bio pripadnik odjeljenja za vršenje uviđaja najčešće smrtnih slučajeva uzrokovanih granatiranjem ili snajperskim djelovanjem sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS), bio je danas ispred Suda BiH kako bi iskazao podršku Draganu Vikiću i drugima koji su danas oslobođeni optužbi za ratne zločine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovom presudom, danas je skršen pokušaj izjednačavanja krivice i nekakve ravnoteže u zločinu. Ja sam od prvog dana bio uvjeren da je Dragan Vikić nevin čovjek jer sam svjedočio hrabrosti i časti tog čovjeka”, naglasio je Mioković.

Poručio je da je “strašno što je uopšte doveden u ovu situaciju”.

“Što je šest godina morao da brani nešto što je jasno od prvog sata, a ono što daje poseban značaj, ali i posebnu težinu ovoj presudi je činjenica da ja provjereno znam da Dragan Vikić nije posljednji branilac Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji će biti doveden i situaciju u kakvoj je bio Dragan”, istakao je Mioković.

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom oslobodio bivšeg komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH Dragana Vikića i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju Jusufa Pušinu.

Prvostepenom presudom oslobođeni su i Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji su zajedno s Vikićem i Pušinom bili optuženi za ubistva osam zarobljenika počinjena u sarajevskom Velikom parku, 22. aprila 1992. godine.

Presuda je izrečena Vikiću, koji je optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušini, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju, te Uzunoviću i Čovčiću, koji se terete kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Ostavite komentar