Home > Novosti > Vila na Dedinju kao početak:Američke obavještajne službe konačno na tragu Dodikvog kriminala

Vila na Dedinju kao početak:Američke obavještajne službe konačno na tragu Dodikvog kriminala

Vila koju je Dodik kupio u Beogradu 2007. godine
Vila koju je Dodik kupio u Beogradu 2007. godine

Godinama Milorad Dodik govori kako protiv njega nema optužnica te stoga uopšte ne strahuje od sudskog progona. Međutim, kupovina vile u Beogradu spornim kreditom iz propale banke lideru SNSD-a bi mogla biti najveća prijetnja.

Ovaj političar godinama je bio više nego opušten i bez bojazni da bi mu jedno jutro pravosuđe moglo pokucati na vrata. Bio je jer je na čelu tog pravosuđa imao Milana Tegeltiju. Ipak, korupcija, sumnjive transakcije i zloupotreba položaja su nešto na čemu Amerikanci sada najviše insistiraju. Suština američke politike u BiH trenutno je fokusirana na borbu protiv korupcije, posebno u politici.

“Želim da kažem da su do mene došle informacije da službenici Američke ambasade rovare po tužilaštvu i traže podizanje optužnice”, kazao je danas Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.

Predmeti poput “Ikone”, neustavnog referenduma, narušavanja ustavno-pravnog poretka ili negiranja genocida za Dodika vjerovatno nisu stvari o kojima pretjerano brine. Iz svakog od tih slučajeva on će pokušati izaći kao nacionalni heroj. Međutim, korupcija i finansijske malverzacije su nešto što Dodik ne bi tek tako mogao opravdati pred građanima.

Iako je afera u vezi s kupovinom vile u Beogradu zaboravljena, taj predmet je i dalje aktivan, a u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirana je i istraga. Konkretno, predmet je zaveden kao “Pavlović banka”, koja već duže od šest godina čeka svoj pravi epilog. Radi se o, podsjećamo, predmetu koji je vezan za vilu u beogradskom naselju Dedinje, koju je Dodik kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura. Iako je tvrdio da je vilu platio novcem od kredita, ispostavilo se da je kredit u Pavlović banci podigao tek godinu kasnije, 27. juna 2008. godine, što je nametnulo opravdanu sumnju da je kredit poslužio kao pokriće.

Da stvar bude gora po Dodika, zahtjev za kredit je ovjerio pečatom Vlade RS-a, kojom je u tom periodu rukovodio kao premijer. Vlasnik Pavlović banke Slobodan Pavlović, koji je nedavno stradao u saobraćajnoj nesreći, nakon odobravanja spornog kredita i sam je dobio kredit od Investiciono-razvojne banke RS-a u iznosu od pet miliona KM.

Dodik je, navodno, ratu za sporni kredit u iznosu od nešto više od devet hiljada KM uplaćivao u kešu, a novac je donosio vozač koji je, također navodno, u iskazu Tužilaštvu BiH kazao da “nije brojao pare”, već ih je u banku donosio “zapakovane”.

Nije to prvi ni posljednji put da se za Dodika veže “zapakovan” novac sumnjivog porijekla. Krajem maja 2017. godine je iz Srbije u BiH unio 200.000 eura u gotovini. Dodik se, nakon što je ta informacija dospjela u javnost, branio tvrdnjom da je novac stekao prodajom dva stana u Beogradu. Čak i da je ta tvrdnja vjerodostojna te da je Dodik novac zaista dobio prodajom stanova, sumnju nameće činjenica da je novac nosio u gotovini.

Zbog svega toga ne iznenađuje činjenica da vlast RS-a žuri sa sjednicom NSRS-a na kojoj će biti i Nacrt zakona o formiranju entitetskog VSTV-a, čiji je cilj urušiti državno pravosuđe, a time i prikriti afere.

You may also like
Dodik u nevjerici: Šta je danas snimao Italijanski vojni zrakolov?
Šarović:Republika srpska se nalazi pred velikim problemima
Uz Dan državnosti Srbije Ljajić potvrdio da mu je fotelja vrednija od Bosne i Hercegovine
Ivo Komšić:Strategija skrivanja Bakira Izetbegovića

Ostavite komentar