Odbijamo zloupotrebe i pokušaje produbljivanja podjela i jaza između raznih regija, kantona ili dijelova naše zemlje, te pozivamo sve političke aktere da svojim prijedlozima, izjavama i djelima, jednako tretiraju i bore se za svakog građanina, ženu i muškarca, bez obzira na to iz kojeg dijela BiH bili.

S tim u vezi, koalicija Država razumije namjere i podržava opravdane inicijative za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, koji bi označio početak ispravljanja nepravde prema stanovnicima većine kantona u Federaciji BiH.

“Smatramo da je potrebno usaglasiti potpuno novi model kriterija, izračuna i raspodjele javnih prihoda koji bi bio baziran na kombinaciji i balansu socijalnih, ekonomskih i razvojnih principa, ali, dok se to ne desi, neophodno je napraviti hitno poboljšanje u postojećem modelu. Zato zastupnici koalicije Država u principu podržavaju aktuelne prijedloge koji će se u ponedjeljak naći na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Istovremeno, skrećemo pažnju na neophodnost usklađivanja raspodjele javnih prihoda i na nivou BiH, koja nije rađena još od 2009. godine i u kojoj prema trenutnim ekonomskim i socijalnim pokazateljima entitet FBiH godišnje gubi oko pola milijarde KM koje mu pripadaju.”- izjavio je Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat Koalicije Država za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Solidarnost, socijalna pravda i ravnopravan status svih u BiH je temelj koji će osigurati da svaka porodilja, policajac, nastavnik ili medicinski radnik na prostoru cijele BiH imaju ista primanja i jednak iznos plate za isti posao koji obavljaju.

Šteta je da je moralo proći skoro 9 godina otkako je Parlament Bosne i Hercegovine usvojio moju inicijativu o usvajanju Zakona o ravnomjernom razvoju i ulaganjima na prostoru cijele BiH, dok se vlast u FBiH nije pokrenula i odlučila da podrži takav princip i pristup.

Primanja i plate koje po ovim osnovama ostvare naši građani u bilo kojem kantonu, moraju u istom iznosu biti omogućeni i svakom drugom građaninu, u bilo kojem drugom kantonu.” – istakao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

“U sklopu donošenja izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda, zastupnici Koalicije Država! će predložiti i usvajanje zaključka kojim će se Vlada FBiH obavezati da najkasnije u roku od 60 dana pripremi Zakon o ravnomjernom razvoju i ulaganjima u Federaciji BiH, a naš radni materijal ovoga Zakona ćemo ustupiti na raspolaganje federalnim institucijama. Tim bi se zakonom, uz potpuno novi Zakon o pripadnosti javnih prihoda za koji je Federalna vlada davno zadužena, smanjile nejednakosti i omogućio ujednačen, brži i veći ekonomski razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine” – izjavio je Adis Arapović, zastupnik Koalicije Država u Parlamentu FBiH.