Home > Novosti > Senad Šepić:Odbili smo otići u Neum jer smo znali da se tamo ni o čemu neće dogovoriti

Senad Šepić:Odbili smo otići u Neum jer smo znali da se tamo ni o čemu neće dogovoriti

Na jučerašnjoj tribini koalicije DRŽAVA u Zenici

U razgovoru s građanima Zenice, sa tribine je poslana  poruka neophodnog i zajedničkog djelovanja svih zdravih snaga ove zemlje…
Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres i kandidat koalicije za člana Predsjedništva BiH, rekao je da Bosna i Hercegovina mora biti država prava i odgovornosti. Nijedna revolucija se nije dogodila pragmatičnim pristupom, osnova mora biti vrijednost, dostojanstvo, pravednost i iskrenost. Da bi došlo do stvarne promjene, mora doći do suštinskih izmjena Izbornog zakona, a to su elektronski izbori. Pozvao je sve zdrave snage da se pridruže i doprinesu promjeni države. Koalicija “Država!” je prostor i mogućnost za zajedničko djelovanje.
Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, naglasio je da u ovom trenutku oni koji žele promjene nisu jedinstveni. Koalicija „Država!“ je odgovor na to. Ona je prostor za sve koji žele drugačijim pristupom doprinijeti da Bosna i Hercegovina krene drugačijim putem. Dovoljno je široka, pristupačna i otvorena da se svi u koaliciji osjećaju komotno. „Država!“ je koalicija vrijednosti. Bosni i Hercegovini je potreban raskid sa dosadašnjim politikama, potrebna joj je nova energija, nove ideje i novi pristup. Dodao je da je koalicija odbila odlazak u Neum, zbog toga što se tamo ne rješavaju suštinski problemi, a to su fer i pošteni izbori. Politika koalicije „Država!“ je politika ravnomjernog razvoja i jednakih šansi na prostoru cijele države.
Ninoslav Sušilović, predsjednik Posavske stranke, govorio je o uzrocima stanja u državi u Bosni i Hercegovini. Paradigma nacionalnih podjela funkcioniše decenijama i ona je kočnica razvoja. Tu ideologiju više ne vode nacionalisti, već lideri tri nacionalne stranke koji nemaju ideologije i vjeruju samo u moć i novac. Ovakvim političarima ne trebaju fer izbori. Ako bude do njih, neće se nikad dogovoriti.
Adis Arapović, predstavnik Pokreta RED i zastupnik u Parlamentu FBiH, rekao je da je najveća vrijednost ove koalicije različitost njenih koalicionih partnera, a istovremeno, sposobnost da svi oni rade zajedno. Koalicija „Država!“ je dokaz da se, kada se stavi cilj ispred interesa i vizija ispred ega, može napraviti ovakav projekat prije izbora. Lični i partijski interesi su degradirali institucije države i izmjestili njihovu moć u stranke i lidere. Sve je to sakriveno nacionalističkom i ratno – huškačkom i retorikom. Zamolio je prisutne građane da šire ideju zajedništva i saradnje i da budu svjesni da se država neće sama od sebe popravljati, niti će društvo biti pravednije.
Vrijeme je za progresivne snage, koji donose nove ideje i novi pristup politici u Bosni i Hercegovini, da stvore prostor za djelovanje koje će povesti državu u smijeru bolje budućnosti i prosperiteta
You may also like
Mirsad Hadžikadić/Koalicija DRŽAVA: Vrijeme je za djelovanje poštenih,nesebičnih i sposobnih
Dženana Delić(NDS): Dodikove blokade države nisu opasnije od Čovićevih blokada Federacije BiH
Deset godina NDS-e BiH:Poziv svim njenim članovima-osnivačima da nam se ponovo pridruže
Juče u Sarajevu:Napredna Demokratsk Stranka BiH se priključila koaliciji “Država”

Ostavite komentar