Home > Novosti > Napredna Demokratska Stranka:Prvo oktobarski izbori pa tek onda reforme Izbornog zakona

Napredna Demokratska Stranka:Prvo oktobarski izbori pa tek onda reforme Izbornog zakona

Iz Napredne demokratske stranke BiH poručuju da su provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava prioritet svih pregovora o izmjenama Izbornog zakona pa samim tim i ovih koji se danas završavaju u Neumu.Iz ove stranke upozoravaju da je Čovićevo insistiranje na “legitimnom predstavljanju” korak unazad  i vodi daljnjem rastakanju i podjeli države BiH.

U saopćenju NDS-e, koja je odnedavno pristupila koaliciji DRŽAVA, stoji da su pregovori u Neumu farsa i da vode daljnjem produbljavaju etničkih podjela.Pregovori o reformi izbornog zakona stoga, prema mišljenju predsjednika NDS Tahira Pervana, moraju uključiti sveobuhvatne reformske procese koji bi u startu morali eliminirati postojeću gomilu diskriminacija.Pri tome,nikakvi pregovori o sveobuhvatnoj izbornoj reformi, pa ni ovi u Neumu, ne smiju dovesti do odgode oktobarskih izbora 2022.

“Izbori u oktobru moraju biti prioritet. Oni moraju biti pošteni i transparentni i bez ikakvih manipulacija, a sve u cilju da se nakon toga krene u novi pokušaj  sveobuhvatne reforme Izbornog zakona na nivou Federacije”.

You may also like
Tahir Pervan/Napradena demokratska stranka BiH:Upali smo u osvetničke ralje Dragana Čovića
Napredna demokratska stranaka BiH: Zaključci HNS-a izgledaju kao da ih je diktirao Tuđman u notbooke Mati Bobanu
Dženana Delić(NDS): Dodikove blokade države nisu opasnije od Čovićevih blokada Federacije BiH
Tahir Pervan:Izetbegoviću treba ustavom zabraniti da se bavi politikom i što prije ga poslati u penziju

Ostavite komentar