Home > Novosti > BEOGRAD:Vučić naredio Dodiku da vrati svoju “političku ergelu” u institucije države BiH

BEOGRAD:Vučić naredio Dodiku da vrati svoju “političku ergelu” u institucije države BiH

Nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Beogradu, saopćeno je kratko da je Vučić “zamolio” Dodika da vrati svoju političku ergelu iz rs-a u institucije Bosne i Hercegovine. I to je suština jučerašnjeg druženja dvojice svesrpskih vožda u glavnom gradu Srbije.

Doduše,Ovo je medijima, između ostalog, saopćio Dodik dok se Vučić, što je interesantno, uopće nije oglašavao u javnosti povodom njihovog susreta u beogradskoj vili “Mir”.No,to je već još jedno poznato Vučićevo izmotavanje kad ga pritisnu iz Međunarodne zajednice prijetnjama poput ovih najnovijih “briselskih pritisaka” da će Srbija platiti “cjelokupni ceh Dodikovog četnikovanja po entitetu rs-a”.Baš tako mu je rečeno, oštro i bez uvijanja i uz napomenu da je vrag odavno odnio šalu.Na drugoj strani,gostujući u petak navečer, na Radio-televiziji Srbije,novinarka je zamolila Dodika  da komentariše poziv Beograda da se predstavnici RS-a deblokiraju rad institucija BiH.

Dodik je bio zatečen,vidi se to po izrazu njegovog lica,ali se snašao i smušeno kazao:”Briga koju pokazuje predsjednik Srbije za nas je važna. Ja ću se vratiti u Banju Luku i razgovarat ću sa svim partnerima u vlasti, ali i u opoziciji. Upoznat ću ih sa svim elementima toga. Predsjednik je i sam iskazao želju da se i sa drugima vidi i razgovara. Mislim da je taj razgovor na dnevnom redu i dešavat će se u narednim danima. Naše odsustvo iz institucija je nastalo kada su nastale izmjene zakona koje je uradio Inzko, a nije imao pravo. To je donijela Narodna skupština RS-a i mi ćemo se u februaru vratiti u NSRS i razgovarati o ovoj temi”.

Na osnovu onoga što je smušeno na TV Srbije kazao Dodik može se zaključiti da će njegova  politička ergela iz manjeg bh entiteta konačno polizati ono što su koliko do juče pljuvali i bljuvali po Bosni i Hercegovini i njenim institucijama.Sjebani Dodik će koliko sjutra pozvati sve u vlasti i opoziciji rs-a da stave van snage zaključke Narodne skupštine  o neučestvovanju u radu institucija BiH, pravdajući to željom Aleksandra Vučića. lider Srbije.

Vučić, nažalost, nije zatražio da Narodna skupština RS-a povuče opasne zaključke i zakone koje usvaja entitetski parlament pod Dodikovim patronatom. Podsjećanja radi, tu su zaključci o povlačenju nadležnosti s nivoa BiH, nepriznavanje odluka visokog predstavnika, osnivanje entitetskih agencija i institucija itd., čime se direktno ruši država BiH. Zaboravio je zatražiti i puno poštivanje institucija BiH, zakona i Dejtonskog mirovnog sporazuma.Vučić je, zvanično, zatražio samo da se političari iz RS-a vrate u državne institucije i glasaju za ono što im odgovara. Ali, postavlja se pitanje, šta je tu novo i različito od onoga što već rade SNSD-ovci i sateliti oko njih?

Naime, postoje zaključci Narodne skupštine RS-a o neučestvovanju u radu institucija BiH koji su doneseni nakon Inzkove odluke kojom se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

No jasno je da su politički predstavnici RS-a davno prekršili navedene zaključke NSRS-a, iako o tome nerado žele govoriti tako da se sada samo može očekivati nastavak onoga što već rade – dolaze na sjednice i glasaju za ono što samo njima odgovara, a protiv su onih stvari koje su u interesu svih građana BiH.

A kada su predstavnici RS-a tačnije SNSD-ovci počeli raditi ono što Vučić tek sada traži od njih i time “deblokirali” rad institucija BiH na svoj način te prekršili zaključke NSRS-a?

To su činili glasajući na sjednicama Vijeća ministara BiH o privremenom finansiranju i drugim tačkama dnevnog reda na već nekoliko održanih, redovnih i vanrednih sjednica

Prekršio ih je i Milorad Dodik kada je učestvovao i glasao na sjednicama Predsjedništva BiH, kao i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini kada su prisustvovali i učestvovali na sjednicama Predstavničkog doma i Doma naroda.

Na sve ovo su tiho ukazivali i opozcionari pa će sada biti zanimljivo šta će oni imati reći na sjednici Narodne skupštine RS-a o ovoj temi koja će, prema Dodikovim riječima, biti održana narednog mjeseca.

You may also like
Dodik u nevjerici: Šta je danas snimao Italijanski vojni zrakolov?
Vučić na mukama zbog nepodržavanja sankcija “bratskoj” Rusiji
Kolumnista Nenad Kulačin:Aleksandar Vučić je najveći politički bednik
Šarović:Republika srpska se nalazi pred velikim problemima

Ostavite komentar