Home > Novosti > Ukrajina:Zbog Milanovićevih izjava Plenković se morao izvinjavati

Ukrajina:Zbog Milanovićevih izjava Plenković se morao izvinjavati

Nakon što je danas Zoran Milanović iznio niz spornih izjava o Ukrajini, rekavši između ostalog, da Ukrajini nije mjesto u NATO-u, službeni Kijev zatražio je izvinjenje hrvatskog predsjednika

Iz ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova saopćeno je da je zbog Milanovićevih izjava u Ministarstvo pozvana ambasadorica Hrvatske u Ukrajini Anica Đamić.

Milanović se još uvijek nije izvinio Ukrajini, no to je, u ime Vlade Hrvatske, učinio premijer Andrej Plenković.

Plenković je istakao da su Milanovićeve izjave o Ukrajini “nestvarne” i izvinio se Ukrajincima u ime Vlade Hrvatske.

“Ovim putem se ispričavam Ukrajincima, Ukrajinkama, u ime hrvatske vlade ispričavam se Ukrajini, jednoj od prvih država koja je priznala državu Hrvatsku” i koja trenutno ima okupirane dijelove, kao što je imala Hrvatska, rekao je Plenković.

Plenković je naglasio da je politika Hrvatske deeskalacija napetosti, sprečavanje sukoba, podrška cjelovitosti Ukrajine.

“Koliko sam ja uspio vidjeti, u tom nekakvu napadu šećera, što je on tu sve izgovorio? Ja sam mislio da je to neki briefing i da je to neki ruski dužnosnik. U Ukrajini naših vojnika nema pa ne znam na koje on to vojnike misli”, dodao je Plenković.

Podsjećamo, Milanović je danas izjavio, između ostalog, da Ukrajini nije mjesto u NATO-u i prozvao SAD za podsticanje “državnog udara” 2014. godine.

On je naveo da Hrvatska neće biti vatrogasac u vezi sa posljednjim dešavanjima u Ukrajini i da će se svaki do posljednjeg hrvatskog vojnika povući iz Ukrajine ukoliko dođe do eskalacije.

You may also like
Agresija Rusije na Ukrajinu: Da li bi se NATO uključio, ako se upotrijebi hemijsko oružje?
Zelanski: Spreman sam pregovarati bez kapitulacije moje zemlje
Najbolji ukrajinski fudbaler Zinčenko: Najrađe bi poželio Putinu da umre
Najnovije naređenje ruskoj vojsci: Krenite u napad po svim pravcima!

Ostavite komentar